top of page

Alimentatia rationala

         Alimentatia rationala:

              minerale, oligoelemente, vitamine,

                      proteine, lipide, glucide.

 

 

   Alimentatia rationala este acea alimentatie care ne asigura numarul de calorii zilnice necesare activitatii noastre (fie ea fizica sau intelectuala), precum si cantitatile necesare de minerale, oligoelemente si vitamine, ca si enzimele necesare prelucrarii alimentelor. De asemenea o alimentatie rationala ne asigura necesarul de proteine, lipide si glucide într-o proportie optima pentru organismul uman. Organismul omenesc îsi mentine si dezvolta complexa sa structura printr-un permanent schimb de substante cu mediul înconjurator. Din mediul înconjurator sau mediul extern cum se mai numeste, omul primeste oxigenul, necesar arderilor ce au loc la nivelul celulelor vii, precum si factori nutritivi sau trofinele din care rezulta energia necesara întretinerii functiilor organismului si activitatii, ca si materialul de reparatie si constitutie, pe care îl foloseste pentru repararea tesuturilor uzate sau pentru crestere în perioada copilariei.

   Dupa cum s-a demonstrat, în organismul omului pier si iau nastere, în fiecare clipa, milioane de celule. Alimentele reprezinta unul din cei mai importanti factori ai mediului extern care influenteaza sanatatea omului. Ele au particularitatea de a actiona continuu si lent asupra omului influentându-i dezvoltarea fizica, psihica si capacitatea de munca.

   Din alimentele ce intra zilnic în compozitia ratiei alimentare organismul retine si foloseste numai un anumit procent, restul fiind eliminat. Acest procent din alimente necesar organismului pentru mentinerea vietii si capacitatii de munca poarta denumirea de factor nutritiv sau trofina. În masura în care un aliment este mai bogat în factori nutritivi, în aceeasi masura este mai folositor si mai pretios pentru om. Astfel, 100 g pâine alba contin 54 g glucide (zahar), în timp ce 100 g spanac contin numai 2 g glucide. Se întelege ca pâinea este mai hranitoare decât spanacul. Se cunosc în prezent toti factorii nutritivi de care are nevoie organismul, alimentele care îi contin si în ce proportie, compozitia lor chimica, precum si cantitatea necesara omului în diferite stari fiziologice sau conditii de mediu.

   Deoarece nici un aliment nu contine toti factorii nutritivi de care are nevoie organismul s-a impus ideea necesitatii unei alimentatii complete si variate, adica a unei alimentatii rationale.

Ce se întelege prin alimentatie rationala?

   A mânca rational înseamna a respecta câteva reguli generale de alimentatie, câteva principii de baza. Oamenii s-au hranit de când traiesc pe pamânt, dar alimentatia rationala a devenit o problema acuta de sanatate publica de abia în ultimele doua decenii în urma observatiei si constatarii ca majoritatea bolilor care macina în prezent omenirea, care produc invaliditati precoce si scurteaza firul vietii se datoreaza în mare masura si unei alimentatii necontrolate.

 

© 2014 - 2016 by Olimp Star

Prin utilizarea acestui site sunteţi de acord cu termenii si condiţiile de utilizare

bottom of page